• OTO BİROL
  • FOTO GALERİ

Sık Sorulan Sorular
LPG Nedir?
Petrol ve doğal gazdan meydana gelen, düşük CO₂ salınımı özelliğiyle çevreci bir yakıttır. Kelime anlamı, Likit petrol gazıdır. Renksiz ve kokusuzdur, ancak sızıntı anında kokusundan fark edilebilmesi için rafinerilerde kokulandırılmaktadır. Ülkemizde bileşimi genelde, %70 bütan ve %30 propandır. Bu karışım oranı mevsimsel olarak veya LPG gazının alındığı istasyona göre değişiklik gösterebilmektedir. Havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. 1litre sıvı haldeki LPG, normal şartlar altında, açık havada 250litre gaz hacmine ulaşır. Ancak basınç altında sıvı olarak muhafaza edilebilir.


LPG araç içinde kokuya sebebiyet verir mi?
LPG’li araç kesinlikle araç içine LPG kokusu vermez. Bunun oluşabilmesi için sistemde bir kaçak olması gerekir. Aracınızda böyle bir koku hissetmeniz halinde, vakit kaybetmeden, yetkili bir serviste gaz kaçağı kontrolü yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu durumda da kaçak tespit edilecek, önlemi alınacaktır. Koku oluşmasının bir başka koşulu da trafikte önünüzde seyreden aracın egzozundan yanmamış benzin ya da LPG gazı salması ve bu gazın sizin arabanıza ulaşmasıdır.


Aracın LPG ile çalışması performans kaybına neden olur mu?
Dönüşüm yapılan araçlarda, doğru ürün ile doğru montaj yapıldığı takdirde performans kaybına ve hasara neden olmaz. Ayrıca ürün kalitesinin ve montaj işçiliğinin de iyi olması gerekmektedir. Zavoli markalı dönüşüm ürünleri, bu konuda yüzde yüz müşteri memnuniyeti sağlamaktadır


Otogaz kullanımı motora zarar verir mi?
Tam tersi otogaz, yanma neticesinde motorda asit ve karbon atıkları bırakmadığından motorun ve motor yağının korunmasına yardımcı olur.


Otogaz neden çevre dostudur?
Petrol ve doğal gazdan meydana gelen bu yakıt düşük CO₂ salınımı özelliğiyle çevreci bir yakıttır. Bu özelliğiyle sizin ve gelecek nesillerin temiz bir dünyada yaşamasına yardımcı olur

Sıralı sistem nedir?
Otomobilin, elektronik kontrol ünitesi (ECU/halk arasında beyin) işlevi ile çalışması ile, sıralı olan ateşleme sistemi elemanlarının kontrol edilmesi ve aracın yakıt verilerine göre silindirdeki yanmayı bu sıralı ateşleme sistemine göre enjektörlerin açılma zamanlaması ve açık kalma süresini verdiği sinyallerle belirleyerek düzenlediği çalışma sistemidir.


Sıralı LPG dönüşüm sistemlerinin tümü aynı özellikte midir?
Sıralı dönüşüm sistemleri markalar arasında farklılıklar ve benzerlikler göstermektedir. Bu farklılık ve benzerlikler sistemin parçalarının mekanik tasarımıyla, montaj kolaylığı sağlayan dizaynıyla ve araç çeşitliğine göre zenginleştirilmiş ürün yelpazesiyle alakalı olabilir. Çalışma prensipleri tüm markalarda genel olarak aynı olsa da, bu prensipler üzerinde yapılan Ar-Ge çalışmalarının farklılığı çalışma kalitesini de farklılaştırır. Ayrıca, aynı sistem, farklı iki servis tarafından monte edildiğinde bile, dönüşümü gerçekleştiren yetkili servislerin deneyimleri ve bilgileri ile uygulamaları, program kullanımları ve sonuçta alacağınız performans farklılık gösterebilir. Zavoli Ailesi olarak biz, ürün kalitemizden ve yetkili servislerimizin işçilik becerilerinden emin olarak en üst düzeyde müşteri memnuniyetini her zaman en önemli amacımız olarak göz önünde tutuyoruz.


LPG kullanan araçların özel bir bakıma ihtiyacı var mıdır?
LPG dönüşümü yapılmış bir araç, dönüşümü yapılmamış bir araçla aynı bakımları gerektirmektedir. Bununla birlikte LPG sisteminin kendi bakımlarının da yaptırılması yakıt tasarrufunuz, araç performansını korumanız ve güvenli sürüşünüz için önem teşkil etmektedir. Zavoli dönüşüm sistemleri için yapılması gereken bakımlar ve bakımlarda yapılması gereken kontroller aşağıdaki gibidir:

1.000 KM Bakımında Yapılması Gerekenler:
 Gaz kaçak kontrolü                        
 Su ve benzin kaçak kontrolü    
        
15.000KM Bakımında Yapılması Gereken İşlemler:
 Gaz kaçak kontrolü                                       
 Su ve benzin kaçak kontrolleri             
 Gaz valfi filtresi ve Microfiltre değişimi      

30.000KM Bakımında Yapılması Gereken İşlemler:
 Gaz kaçak kontrolü                      
 Su ve benzin kaçak kontrolleri               
 Gaz valfi filtresi ve Microfiltre değişimi       

45.000KM Bakımında Yapılması Gereken İşlemler:
 Gaz kaçak kontrolü                                 
 Su ve benzin kaçak kontrolleri                   
 Regülatör temizliği ve bakımı                
Enjektör temizliği – bakımı – nüve/yay değişimi       
 Gaz valfi filtresi ve Microfiltre değişimi             
 Tüm hortum ve boruların kontrolü            
 Elektrik bağlantılarının kontrolü                  
 Multivalf ve sensör kontrolü        
             
60.000KM Bakımında Yapılması Gereken İşlemler:
 Gaz kaçak kontrolü                     
 Su ve benzin kaçak kontrolleri              
 Gaz valfi filtresi ve Microfiltre değişimi        

75.000KM Bakımında Yapılması Gereken İşlemler:
 Gaz kaçak kontrolü                       
 Su ve benzin kaçak kontrolleri                
 Gaz valfi filtresi ve Microfiltre değişimi         
 Gaz tankı bağlantıları kontrolü           
     
90.000KM Bakımında Yapılması Gereken İşlemler ve Fiyatları:
Gaz kaçak kontrolü                         
 Su ve benzin kaçak kontrolleri                   
 Regülatör temizliği ve bakımı                   
Enjektör temizliği – bakımı – nüve/yay değişimi        
 Gaz valfi filtresi ve Microfiltre değişimi             
 Tüm hortum ve boruların kontrolü                  
 Elektrik bağlantılarının kontrolü                    
 Multivalf ve sensör kontrolü   

Tüm bu bakımların yanında, Zavoli Dönüşüm Sistemleriyle yapılmış dönüşümlerinizde, montajdan sonra her 4 yılda bir kez, yetkili servislerimizde, hortum kelepçelerini, hortumları ve bakır boruyu değiştirmenizi öneriyoruz.

LPG montajı yapılmış bir araç benzin de tüketir mi?
Sıralı sistem bir araç, dönüşüm yapıldıktan sonra da yapılan ayarlar, aracın özellikleri, takılan LPG dönüşüm sisteminin özelliklerine göre LPG yakıtı yanında benzin de tüketmektedir. Her sıralı sistem LPG dönüşümü yapılmış araç, ilk çalıştırmada araç ısınıncaya kadar yine yapılan ayarlarda belirlenecek süreler içinde benzinle çalışır daha sonra LPG’ye otomatik olarak geçer. Karbüratörlü araçlar ilk çalışma anında da LPG yakıtı kullanır. Zavoli olarak biz, özellikle karbüratörlü araçların benzin ile ilgili sistemlerinin kurumaması, çalışır durumda kalması için haftada 20km benzin ile çalıştırılmasını istiyoruz. Bunun yanında tüm LPG dönüşümü yapılmış araçların benzin depolarında yine aynı nedenle en az ¼ oranında benzin sürekli olarak bulundurulmalıdır.

LPG dönüşümü yapılan araçta, yakıt tasarrufu ne kadar olur?
LPG dönüşümü yapılmış bir araç, litre bazında, bir yolu almak için kullanacağı benzine yakın oranlarda LPG tüketir. Ancak yakıtların litre fiyatları ve bu konuda LPG yakıtının fiyat avantajı düşünüldüğünde, LPG li araç kullanıcıları yüksek oranda tasarruf etmektedir.
 Aracınızın modeline ve gücüne göre, LPG dönüşümünden sonra yapacağınız tasarruf ile ilgili en detaylı bilgiyi Yetkili Servislerimizden alabilirsiniz.

Aracıma dönüşüm yapıldı. Doğru dönüşüm yapılıp yapılmadığını nasıl anlayacağım?
İyi bir Zavoli LPG montajı aşağıdaki özellikleri göstermelidir:
Yakıt tasarrufu sağlanmalıdır.
Araçta sabah çalışma zorluğu olmamalıdır.
Kendiliğinden ve beklenmeyen bir şekilde yolda seyir halinde LPG ile yol alırken, sistem benzinde çalışmaya geçmemelidir.
Performans kaybı oluşmamalıdır.
Sistem sık arıza vermemelidir.

LPG dönüşümü yaptırmadan önce neleri göz önünde bulundurmalıyım?
Kullanmak istediğiniz LPG dönüşüm sisteminin kim tarafından üretildiği ve üreticinin sektörde ve konusunda ne kadar deneyimli olduğu, ne kadar güven telkin ettiği.
Ürününü kullanmayı düşündüğünüz LPG dönüşüm markasının yaygın bir servis ağı olup olmadığı.
Hizmet alacağınız dönüşüm noktasının özelliklerinin uygun olup olmadığı.
Ürününü kullandığınız markanın ürün ve işçilik sigortalarıyla sizi koruyup korumadığı.
Ürününü kullandığınız markanın yedek parça ve garanti servisi konusunda nasıl hizmet verdiği
Yalnızca sigortalı dönüşüm servisleri tarafından verilebilen motor garantisinin verilip verilmediği (bu sigorta aracın kendi kusurlarını kapsamaz)

LPG patlar mı? Ne kadar güvenli?
Lpg`li bir aracın patlama ihtimali, benzinli bir aracın patlama ihtimalinden daha düşüktür. Başka bir deyişle LPGli araç patlamaz. Zavoli dönüşüm sistemlerinde, bunun için aşağıdaki önlemler alınmıştır:
Basınçlı bir kap olan LPG tankı, üretim aşamasında testlere tabi tutularak darbe anındaki dayanıklılığı ölçülür ve yeterli güvenlik sağladığına emin olunduğunda satışa sunulur. Tanklarla ilgili dikkat edilmesi gereken husus:  Tankların kullanım ömrü, üretim tarihinden itibaren10 yıldır. Bu süreden sonra yetkili bir serviste yeni bir tank montajı yaptırmanız gerekmektedir.
Tank konusunda güvenliğin sağlandığından emin olmak için, Zavoli dönüşüm sistemleri tank dahil olarak satışa sunulmaktadır.
LPG sistemi üzerinde solenoid gaz valfi bulunmaktadır. Bu valf regülatör (buharlaştırıcı) ile tank arasındaki gaz yolu üzerinde bulunmaktadır. Aracın kazaen ya da istemli durdurulması halinde bu valf gaz akışını otomatik olarak kapatır.
Zavoli şamandıralarda bulunan basınç tahliye sibobu, sistem basıncı yükseldiğinde güvenli bir şekilde gazı tahliye ederek basıncı düşürür ve patlamayı engeller. Sistem darbe anlarında oluşabilecek yüksek basınç anında da patlamanın önlenmesini sağlar.
Şamandıra üzerinde bulunan bir başka gaz valfi motor durduğunda gaz akışının kesilmesini sağlar.
Şamandıra üzerinde bulunan eriyebilen kurşun tıpa, yangın emniyeti saplar.
1 Milim bakır boru kırıldığında yada delindiği zaman kaçak emniyeti devreye girer ve gazı keser.
Şamandıralar, tankların içine ancak hacmin %80i kadar gaz dolumu yapılmasına izin verir. Bu miktardan sonra otomatik olarak dolumu keser. Böylece sıcaklık farklarıyla tank içinde oluşabilecek basınç değişikliklerini tolere edecek alan yaratılmış olur.

LPG dönüşümü aracın orijinal yapısını bozar mı? 
Doğru bir montaj, aracın orijinal yapısını bozmaz. Zavoli Dönüşüm Sistemi kitlerinin montajı, aracın orijinal yapısına en az müdahaleyle yapılır.


LPG’li otomobil mi yoksa dizel otomobil mi daha iyidir? 
Dünya’da, Avrupa’da ve Türkiye’de LPG’nin, dizel araçlara en iyi alternatif olduğu kabul edilmiştir. Avrupa Komisyonu Uzman Heyeti’nin“Gelecekte Ulaşım Yakıtları Raporu”na göre, LPG, petrole alternatif 5 ana yakıttan biri olarak belirtilmiştir.
Ayrıca, dizel araçların satış fiyatlarının ve bakım maliyetlerinin yüksek oluşu önemli bir dezavantaj olarak görülmektedir.

Her tür motora LPG dönüşümü yapılır mı?
Yeni nesil enjektörlü tüm araçlara sıralı LPG sistemi uygulanır. Günümüzde motorlar çok çeşitlilik göstermekte, birçok yeni motor tipi piyasaya sürülmektedir. Zavoli, yoğun Ag-Ge çalışmalarıyla bu gelişen teknolojiyi çok yakından takip ederek ve yeni sistemler üretir.
Kendi aracınıza LPG montajı yapılıp yapılamayacağı ile ilgili (0242)5151292 no.lu telefon hatlarımızdan bizi arayarak uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

LPG ile benzin arasındaki farklar nelerdir? 
Benzin, yüksek CO₂ salınımına neden olarak sera etkisini arttırır ve bu da küresel ısınmanın nedenlerinden biridir.40 yıllık ömrü kaldığı öngörülür.
LPG, Petrol ve doğal gazdan meydana gelmiştir, düşük CO₂ salınımı özelliğiyle çevreci bir yakıttır.Günümüzde Avrupa’da en çok kullanılan alternatif yakıttır


LPG soğuk havalarda neden geç çalışıyor? 
LPG, yakıt deposunda basınç altında sıvı olarak tutulmaktadır. Motor içinde enerjiye dönüştürülebilmesi için gaz faza geçmesi gerekir. Bu da aracın soğutma sisteminden aldığı su ile gazın regülatörde ısıtılmasıyla olur.
Sıralı sistem araçlar, ilk çalışmayı benzin ile yaparlar, bu nedenle sabah geç çalışma problemi yaşanmaz. Motor belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra araç otomatik olarak gazda çalışma moduna geçer.

LPG çalışırken benzin pompası durdurulabilir mi? 
Zavoli olarak biz, aracın orijinal çalışır parçalarının LPG sistemi kullanımıyla durdurulmasını onaylamıyoruz ve de uygulamıyoruz. Benzin pompasının durdurulmasının araca yahut LPG sistemine sağlayacağı bir fayda yoktur. LPG ile çalışan aracın, yakıt deposunda ¼ oranında benzin bulundurulmasıyla benzin pompası çalışırken kuru çalışmamış olacak ve hiçbir şekilde zarar görmeyecektir.

LPG, aracın ateşleme sistemine zarar verir mi?
Hayır, Zavoli LPG dönüşüm sistemleri aracın ateşleme sistemine zarar vermez. Ateşleme sistemi bir araçtan verim alabilmek için en önemli sistemdir. Aracın LPG ile kullanımı ve benzinli kullanımında ateşlemede bir farklılık olmaz. Bilakis, arızalı olan ateşleme parçaları LPG ile çalışmada kendini daha çok hissettirir. Bu da ateşleme sistemi sorununun daha erken fark edilmesini ve çözüm üretilmesini sağlar.

LPG neden koku yapar?
Oluşabilecek herhangi bir gaz kaçağının fark edilmesi için, kokusuz olan LPG rafinerilerde özellikle kokulandırılır.

Aracıma LPG taktırdım ama çok yakıyor. Neden?
Doğru ürün ehil ellerde montaj yapıldığında, ayarların da iyi yapılması neticesinde yakıt sorunu yaşamanız mümkün değildir. Zavoli dönüşüm sistemleriyle yetkili servislerimizde yaptırdığınız dönüşümlerde bu tip sorunlar yaşamazsınız.
LPG sistemi ayarlarınızla ilgili bir soruna bağlı yakıt artışı yaşıyorsanız, yetkili servislerimiz bunu fark edecek ve derhal çözüm üreteceklerdir.
LPG sistemi kusursuz çalıştığı halde yakıt tüketimi fazlaysa, aracın ateşleme sistemi elemanlarında bir arıza olabilir.

LPG'de araç çekmiyor zorlanıyor, neden? 
Zavoli Dönüşüm Sistemlerinde, LPG sistem bakımlarını ve araç bakımlarınızı aksatmadıysanız böyle bir sorun yaşamazsınız.
Genel olarak, LPG de araç çekmiyorsa, bunun birçok sebebi olabilir. Öncelikle hava yakıt karışımının düzgün olup olmadığına bakılmalıdır. Ateşleme sistemi elden geçirilmeli ve işin uzmanlarına ayar yaptırılmalıdır. Genellikle bu iki sorun çözüldüğünde çekiş probleminin ortadan kalkar.

FSI - TSI - GDI motorlara LPG dönüşümü yapılır mı?
Evet, Zavoli Dönüşüm Sistemleri ile FSI-TSI- GDI motorlara sahip araçlara da LPG dönüşümü yapılabilir. Bu araçlara dönüşüm yapılıp yapılmadığı, modeline, gücüne, motor koduna ve benzin ECU’su üzerindeki koda bakılarak kesin olarak söylenebilir. Bu nedenle, FSI - TSI - GDI motora sahip bir aracınız varsa montaj yapılıp yapılamayacağı ile ilgili 44 44 985 no.lu telefon hatlarımızdan bizi arayarak ya da info@zavoli.com.tr adresine mail atarak, uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

LPGli araçlarda yağ ve buji değişimi kaç km’de yapılmalıdır?
LPG li araçlarda yağ ve buji bakımı mevcut benzin bakımlarında yapılmalıdır. Yani her 10bin km’de buji ve yağ bakımı yapılmalı. Normal koşullarda buji ve yağda oluşan deformasyon, aracın LPG’de kullanımı sonrası oluşmaz. Yağın renginde bir değişiklik olmaz. Bujilerde herhangi bir deformasyona rastlanmaz. Ama özelliklerini kaybettikleri için kullanım ömürlerini doldurduklarında değiştirilmelidirler. LPG’li araçlar için yağ ve buji farklılık arzetmez.